perjantai 6. tammikuuta 2017

#1 Harakka-huivimerkin synty

Eino Alaranta perusti Vaaran Vaeltajat tammikuussa 1957. Vaaran Vaeltajiin kuului aluksi vain poikia, joten Pirkko Rosenlund perusti Vaeltajasiskot-tyttölippukunnan, jonka toiminta käynnistyi tammikuussa 1958. Vaaran Vaeltajat ja Vaeltajasiskot yhdistyivät vasta 1970-luvulla, mutta molemmilla lippukunnilla oli tiettävästi alusta alkaen sama huivi ja huivimerkki.

Huivimerkin ensimmäinen versio oli Tapio Valliojan suunnittelema harakka painettuna vihreälle kangaspalalle. Suomen Partiotyttöjärjestön määräysten mukaan merkissä sai kuitenkin olla vain kahta väriä, joten keskusjärjestö ehdotti Vaeltajasiskoille, että harakka painettaisiin suoraan siniseen huiviin. Merkkiä alettiin kuitenkin painaa valkoiselle kankaalle, jolloin merkistä tuli mustavalkoinen.

Alkuperäinen huivimerkki

Tämä mustavalkoinen harakkamerkki ja sininen huivi ovat edelleen Vaaran Vaeltajien käytössä. Perinteisesti uudet vavalaiset käyttävät huivia heti, mutta harakkamerkin huiviin saa vasta partiolupauksen antamisen yhteydessä itsenäisyyspäivänä.

Vaaran Vaeltajien huivi ja huivimerkki nykyään
Huivimerkit painetaan itse ja laatu onkin vaihdellut vuosien varrella. Vavalaisille jaettavaksi kelpuutetaan painoerästä yleensä korkeintaan puolet. Esimerkiksi toisinaan esiintyviä ”kuolemankorppeja” ei kelpuuteta jakoon.

Epäonnistuneita harakka-huivimerkkejä

Kuolemankorppi