perjantai 27. tammikuuta 2017

#3 Lippukuntalehti Vavaxin nimi ja ensimmäiset askeleet

Ensimmäinen Vaaran Vaeltajien lippukuntalehti, nimeltään "Vaaran Vaeltajien oma lippukuntalehti", ilmestyi alkuvuodesta 1978. Lehti oli 4-sivuinen ja jutut käsittelivät muun muassa seuraavana kesänä pidettävää Karelia-suurleiriä ja jäsenmaksua.

Vaaran Vaeltajien ensimmäisen lippukuntalehden kansi

"Vavaxin julkaisu aloitettiin, sillä informaatio ei lippukunnassa kulkenut mihinkään. Piti saada sudenpennuille jotenkin tieto, että nyt on leiri tulossa", lippukunnassa 70-luvulla toiminut Pekka Kojo muistelee.

"Kävin Leppävaaran seurakunnan tiloissa kopioimassa ensimmäisiä lehtiä", Vavaxin ensimmäinen päätoimittaja Peter "Speady" Schlauf kertoo.

Lehden nimi ei tässä vaiheessa vielä ollut kuitenkaan Vavax, vaan ensimmäisessä lippukuntalehdessä julistettiin nimikilpailu, jonka tulos kerrottiin seuraavassa lehdessä: "Johtajaneuvoston kokouksessa hyväksyttiin lippukuntalehden nimeksi VAVAX. Parempaa ei tarjottu (tarkoittaa että huomionarvoisia ehdotuksia tuli 0 kpl). Toivottavasti nimi kelpaa!"

Nimi Vavax keksittiin Pekka Kojon ja Speadyn mukaan Vaaran Vaeltajien silloisesta huudosta: "Hyväksi tavaksi Vavaksi!"

Toinen lippukuntalehti, eli ensimmäinen varsinainen Vavax, oli jo 16-sivuinen lehti. Lehdessä oli juttuja mm. Espoon Punasesta ja Kettujen telttaretkestä, tiedotusasiaa Äitikerhosta, kolotalkoista ja tulevista retkeistä sekä sudenpentusivut.

Vavax 2/1978 eli ensimmäinen varsinainen Vavax.
Enemmänkin olisi lehteen ollut juttuja tarjolla, sillä osa jutuista lykättiin seuraavaan lehteen. Juttujen laatu oli kuitenkin vaihtelevaa: "On tullut paljon hyviä juttuja, mutta kun niistä ei saa selvää. Tuntuu kuin mitä nuoremmalta kirjoituksen saa, sitä siistimpää on teksti", pääkirjoituksessa valiteltiin. Pääkirjoituksen mukaan erään lippukuntalaisen "hienosta kertomuksesta ei saanut mitään selvää eli juttu oli lähetettävä paluupostissa takaisin kirjoittajalle ja pyydettävä käännöstä selväkieliseksi tekstiksi."

Vuosina 1978 ja 1979 Vavax ilmestyi yhteensä 8 kertaa. Lue kaikki 1970-luvun Vavaxit Vaaran Vaeltajien nettisivuilta!

Vaaran Vaeltajien lippukuntalehti Vavax ilmestyi vuodesta 1978 vuoteen 2013. Viestinnän sähköistyessä Vavaxin painamisesta luovuttiin, mutta tämän vuoden aikana julkaistaan jälleen juhlavuoden kunniaksi muutama Juhla-Vavax - joista ensimmäinen on jo julkaistukin!

Juhla-Vavax 1/2017
Vanhat Vavaxit vuodesta 2003 ovat olleet VaVan nettisivuilla jo aiemminkin, mutta tämän vuoden aikana nettisivuille ilmestyvät skannaukset lopuistakin Vavaxeista. Kaikki 1970-luvun Vavaxit voit käydä nyt lukemassa nettisivuilta!