perjantai 10. helmikuuta 2017

#4 Myllis – Vaaran Vaeltajien lahja espoolaiselle partiolle

Vaaran Vaeltajien Eräherneet-samoajaryhmä tekee tänä viikonloppuna retken Myllis-partiokämpälle! Vaikka Myllis ei enää tänä päivänä ole lippukuntamme aktiivisessa käytössä, on Myllis ollut tärkeä osa Vaaran Vaeltajien historiaa – ja toisaalta VaVa tärkeä osa Mylliksen historiaa.

Myllis on Espoon Partiotuen (EPT) omistama ja kaikkien lippukuntien käytössä, mutta kämppää tuskin olisi ilman Vaaran Vaeltajia. Vavalaisten panos kämpän rakentamisessa 1960-luvulla oli merkittävä. Kämppä oli myös pitkään vavalaisten ylläpitämä ja henkinen tukikohta ennen lippukunnan oman kämpän Vavakan rakentamista.

Erkki "Eki" Launiainen Mylliksellä 1960-luvulla
Vaaran Vaeltajat päätyivät rakentamaan Myllistä sattumalta, sillä EPT:n ensimmäinen puheenjohtaja Paavo "Pive" Kaario asui Leppävaarassa. Paavo Kaario oli toiminut Helsingin Partiopoikapiirin johtajana, mutta oli sitä mieltä, että myös Espooseen pitäisi saada aktiivisuutta.

Vavalaiset kävivät usein Piven luona kuuntelemassa tämän tarinoita ja Pive teltantekijänä teki Vaaran Vaeltajille telttoja, jotka olivat lippukunnan käytössä pitkään (ja osa löytynee edelleenkin lippukunnan varastosta). Pive värväsi Vaaran Vaeltajat mukaan EPT:n alkuvaiheen toimintaan.

"Yksi ensimmäisiä isoja hommia oli Mylliksen rakentaminen yhdessä Piven ja muutaman muun aktiivin kanssa. Pive käski vavalaiset talkoisiin ja ensimmäisenä raivokkaana puuhana olikin hirsien kiskominen tieltä nykyisen kämpän paikalle", talkootöissä mukana ollut Erkki "Eki" Launiainen muistelee.

Myllistä rakennettiin 1967–1968 ja valmistuttuaan kämppä oli VaValle tärkeä tukikohta. Aktiivisimpina aikoina vavalaiset kävivät Mylliksellä lähes viikoittain – näistä seikkailuista lisää myöhemmin tässä blogissa!

Vavalaisia odottelemassa bussia Mylliksen pysäkillä 1970-luvulla  näistä seikkailuista lisää myöhemmin!